Hogere beurskoersen in Europa ?

De recente conjunctuurcijfers wijzen de Europese beleidsvoerders voor de zoveelste opeenvolgende keer op de uitdrukkelijke noodzaak voor een evenwichtige politiek, waarbij tegelijk de nodige besparingen worden doorgevoerd en de economie een herstelbeweging kan inzetten. Het eerste is van extreem belang om de competitiviteitspositie van sommige landen fundamenteel te herstellen.  Dit noodzaakt tot verregaande besparingen in het overheidsapparaat en structurele aanpassingen in de arbeidsorganisatie.  Zonder deze ingrepen (en onder de strikte voorwaarde dat de nodige maatregelen met doortastendheid worden uitgevoerd ) zou de Eurozone op korte termijn imploderen onder het gewicht van de interne verschillen in efficiëntie.

Het evidente nadeel van deze politiek is dat het herstel van de externe positie de kostprijs draagt van een drastische inkrimping van de interne consumptie. De opgelegde besparingen snijden immers diep in het uitgavepatroon van de lokale overheid en remmen de consumptieve bestedingen van de bevolking sterk af.

Een evenwicht vinden tussen beide tegengestelde krachten is absoluut niet evident en het lijkt erop dat de kritiek op de nadelige gevolgen stilaan de overhand haalt. Deze interpretatie is echter oppervlakkig. Zonder het besparingspakket zou de eurozone al lang in touwen gelegen hebben. De gevolgen hiervan zouden nog veel erger zijn geweest dan het terugschroeven van de lokale overheidsuitgaven en consumptieve bestedingen. Dit betekent echter niet dat besparingen rabiaat moeten worden opgelegd en uitgevoerd. Hiervoor moet het nodige realisme worden gehanteerd en vooral een haalbare timing worden vooropgesteld.  Hetgeen overigens ook steeds meer gebeurd gelet op het uitstel dat recent aan Griekenland, Ierland , Spanje en Portugal werd gegeven.

Vergeet hierbij overigens niet dat de externe positie van deze landen wel degelijk verbetert met een (te verwachten) vermindering van de import maar tegelijk ook met een opvallende verbetering van de export.

Ondertussen glijdt echter de Europese conjunctuur steeds verder weg. Het is hierbij opvallend dat  de recente PMI-cijfers enerzijds een zeer somber beeld schetsen maar dat anderzijds de Europese beurzen hieruit veel inspiratie lijken te putten.

Dit is echter vrij logisch. Vergeet enerzijds niet dat er –in tegenstelling tot de “volkswijsheid” –er geen rechtstreeks verband bestaat tussen economische groei en beurskoersen maar anderzijds dat uit deze cijfers blijkt dat de ECB verder alle middelen zal mogen inzetten om de economie terug op het juiste spoor te krijgen. Dit houdt ondermeer in dat nog verdere rentedalingen mogen worden verwacht ( ondanks het historisch lage peil) en dat de monetaire massa een verdere groeiversnelling mag verwachten. Het eerste grijpt rechtstreeks in op de verdiscontering van toekomstige (wat lagere) bedrijfswinsten en verhoogt de koersen , het tweede verbetert  de koers/winst-verhouding van aandelen. Hogere Europese beurzen was dan ook de correcte gevolgtrekking.

Dit bericht werd geplaatst in beurs,conjunctuur en getagd , door Stefan Duchateau . Bookmark de permalink .

Over Stefan Duchateau

Stefan Duchateau is adviseur bij de Argenta Groep en voorzitter van de diverse beleggingsvennootschappen van deze groep. Hij doceert o.a. Portfoliomanagement, Financial engineering en Financieel risicobeheer aan de HUB (Brussel), Security selection, Portefeuillebeheer en beleggingsleer aan de KU Leuven en Financial derivatives aan de UHasselt. Bij Argenta richt hij zich ondermeer op het financieel en risicobeheer, het strategisch beleid en de uitbouw van de beleggingspijler van de bank- en verzekeringsgroep. Dit houdt onder meer de ontwikkeling in van beleggingsproducten en het beheer van beleggingsfondsen. Prof. Dr. S. Duchateau studeerde af als handelsingenieur en is doctor in de Toegepaste Economische Wetenschappen.

4 reacties op “Hogere beurskoersen in Europa ?

 1. Als dit maar een ondersteuning kan zijn voor Umicore ….

  • beste
   dank voor uw respons
   ik begrijp dit natuurlijk als een boutade
   dergelijke aandelen zijn (zeer) laat cyclisch
   de commentaren die ik maakte in onderhevig artikel gaan over (zeer) vroeg cyclische fenomenen
   vandaar geen hoop voor alles wat grondstoffengerelateerde waarden betreft …

 2. “… en dat de monetaire massa een verdere groeiversnelling mag verwachten” aldus Stefan Duchateau maar… hoe moet ik dat begrijpen? M.a.w. ik versta die zin niet… Graag een beetje uitleg, waarvoor bij voorbaat dank!

  • Beste
   dank voor uw vraag
   Zin betekent gewoon : in Europa nog een versnelling in de geldgroei. In China waarschijnlijk ook . In de VSA een uitstel van de voorziene vertraging …

Reacties zijn gesloten.