Chinese roulette

Alsof we nog geen problemen genoeg zouden hebben met de potentiële wijzigingen in de Amerikaanse monetaire politiek, stuurt de Chinese overheid nu aan op een robbertje vechten met financiële machtscentra die zich steeds nadrukkelijker wensen te onttrekken aan het gezag van de monetaire overheid. De ontwikkeling van deze “shadow banks” is een doorn in het oog van de Regering want via de gigantische cash pools die deze ongecontroleerde groepen kunnen aansturen, dreigt de monetaire politiek haar doelstellingen niet te bereiken.

Deze groepen nemen immers een groot deel van de nieuw gecreëerde middelen op en leiden deze af naar de vastgoedsector waardoor er tekorten dreigen te ontstaan in de industriële sector. De monetaire impulsen komen zo terecht in die sector die de overheid wenst af te zwakken, terwijl de industrie kreunt onder kredietschaarste. Op die manier zwengelt de Chinese Centrale Bank ongewild de vastgoedzeepbel zelf aan door de creatie van nieuw geld dat via een aantal banken in de vorm van goedkope kredieten wordt toegekend aan de cash pools die deze verder investeren in risicovolle vastgoedprojecten.

De overheid creëert nu een mini- kredietschaarste om deze banken terug in het gareel te krijgen. Wanneer banken zich moeilijker gefinancierd krijgen op de interbancaire markten, zullen ze minder geneigd op in te gaan op de groeiende honger naar vastgoedkredieten.

Het risico van een dergelijke “showdown” tussen de Centrale Bank en de schaduwbanken, is dat de interbancaire rentetarieven intussen torenhoog beginnen op te lopen en ook die banken zullen treffen die een meer evenwichtig kredietbeleid voeren, conform met de overheidspolitiek. De onbedoelde schade in de industriële sector laat zich dan gemakkelijk raden.

Dit duel moet in de komende dagen definitief beslecht zijn, zoniet dreigt een escalerende bancaire crisis met onmiddellijke impact in de reële economische sfeer. We volgen deze situatie met de nodige argwaan maar hebben onze blootstelling aan Chinese aandelen al drastisch teruggebracht in de voorbije week. Het is in China de hoogste tijd geworden voor een positieve verrassing en een handige financiële zet om ons uit deze neerwaartse spiraal te bevrijden.

Dit bericht werd geplaatst in bankencrisis,conjunctuur en getagd door Stefan Duchateau . Bookmark de permalink .

Over Stefan Duchateau

Stefan Duchateau is adviseur bij de Argenta Groep en voorzitter van de diverse beleggingsvennootschappen van deze groep. Hij doceert o.a. Portfoliomanagement, Financial engineering en Financieel risicobeheer aan de HUB (Brussel), Security selection, Portefeuillebeheer en beleggingsleer aan de KU Leuven en Financial derivatives aan de UHasselt. Bij Argenta richt hij zich ondermeer op het financieel en risicobeheer, het strategisch beleid en de uitbouw van de beleggingspijler van de bank- en verzekeringsgroep. Dit houdt onder meer de ontwikkeling in van beleggingsproducten en het beheer van beleggingsfondsen. Prof. Dr. S. Duchateau studeerde af als handelsingenieur en is doctor in de Toegepaste Economische Wetenschappen.

2 reacties op “Chinese roulette

 1. Wat ik mij afvroeg is of dit iets te maken heeft met de snelstijgende rente in Europa en België? Of is dat op conto van de uitspraken van Bernanke?

  • dank voor uw interesse
   de rentestijgingen houden vooral verband met de uitspraken met Bernanke
   De chinese impasse heeft eerder een neerwaarts effect op de LT rente in Europa en de VSA vermits het een wereldwijde groeivertraging in de hand dreigt te werken
   mvg

Reacties zijn gesloten.