wachten …

Samen met de rest van de planeet aarde, wachten we geduldig af tot de Amerikaanse crisis zal worden opgelost. Als algemeen uitgangspunt geldt hierbij dat uiteindelijk geen enkele politicus geassocieerd wil worden met een Amerikaanse faling op haar uitstaande betalingsverplichtingen omwille van een relatief eenvoudig op te lossen politiek dispuut. Het volstaat immers even afstand te doen van de eigen ideologische verstarring om tot een haalbaar compromis te komen voor beide partijen.

Je weet natuurlijk nooit met politici, maar de bovenstaande positieve conclusie wordt duidelijk door de meeste analisten gevolgd en vertaalt zich in een geleidelijke wereldwijde vooruitgang van de beurskoersen. Op zich is dat niet ten onrechte. De bedrijfsresultaten in de VS laten dit in ieder geval toe, terwijl in Europa de economische herstelfase een steeds concretere vorm begint aan te nemen die niet alleen opgemerkt kan worden in Duitsland maar zich ook weet om te zetten in een (lichte) toename van de voorspelde ondernemingsresultaten voor 2014 en 2015.

De economische parameters die ons bereiken uit Azië blijven wijzen op een gematigd herstel dat echter niet de overtuiging inhoudt dat de wonderjaren terug zijn voor deze regio maar wel voldoende is om de neerwaartse spiraal op de Aziatische beurzen te stoppen.

In tegenstelling tot Europa en de VS is de kracht van het herstel in China en zijn buurlanden echter nog onvoldoende om de Aziatische beurzen terug op hun recordniveaus te brengen.

Het brengt misschien ongeluk wanneer we te hard vooruitlopen, maar men kan zich nu al de vraag stellen hoe het verder moet met de beurzen nadat een constructieve oplossing voor de politieke crisis in de VS werd gevonden. Een eerste positieve reactie op de aandelenbeurzen is evident, maar de obligatiemarkten worden onmiddellijk geconfronteerd met een meer complexe situatie. Tijdens de laatste vergadering van de Amerikaans centrale bank was er immers slechts een nipte meerderheid waardoor de expansieve monetaire politiek kon worden verder gezet en hierdoor de LT rentetarieven relatief laag zijn gebleven. Wellicht voor de laatste keer. Wanneer de werkgelegenheidssituatie zich verder verbetert dan is een aanscherping van de LT rentetarieven zeker mogelijk. We verwachten echter slechts een impact van 0,5% tegen het jaareinde, zowel in de VS als Europa.

Dit bericht werd geplaatst in beurs,conjunctuur door Stefan Duchateau . Bookmark de permalink .

Over Stefan Duchateau

Stefan Duchateau is adviseur bij de Argenta Groep en voorzitter van de diverse beleggingsvennootschappen van deze groep. Hij doceert o.a. Portfoliomanagement, Financial engineering en Financieel risicobeheer aan de HUB (Brussel), Security selection, Portefeuillebeheer en beleggingsleer aan de KU Leuven en Financial derivatives aan de UHasselt. Bij Argenta richt hij zich ondermeer op het financieel en risicobeheer, het strategisch beleid en de uitbouw van de beleggingspijler van de bank- en verzekeringsgroep. Dit houdt onder meer de ontwikkeling in van beleggingsproducten en het beheer van beleggingsfondsen. Prof. Dr. S. Duchateau studeerde af als handelsingenieur en is doctor in de Toegepaste Economische Wetenschappen.