De Kerstman heeft een baard.

Ben Bernake ook. En daar houdt de gelijkenis niet eens mee op. De eerstgenoemde staat er ook voor gekend om tijdens deze periode vanuit zijn vliegend voertuig geschenken toe te werpen. Laatstgenoemde past een gelijkaardige techniek toe en werpt vanuit zijn helikopter miljarden dollar toe aan de Amerikaanse consument. Hij is hiermee getrouw gebleven aan zijn bijnaam van “Helikopter Ben” die destijds beloofde dat indien de VS in een diepe recessie dreigde te verzeilen, hij desnoods het versgedrukte geld eigenhandig vanuit een helikopter zou uitstrooien totdat de economie op basis van toenemende consumptieve bestedingen zichzelf uit het moeras zou slepen. Zo gezegd, zo gedaan.

De recente beslissing van de Ferd ondersteunt deze techniek van volgehouden monetaire stimulansen en topt hooguit een beetje af van de zeer royale maandelijkse toebedeling, die wordt teruggebracht van 85 tot 75 miljard dollar. Zeker nog altijd voldoende als ondersteuning om de bouwsector via lage hypotheekrente te stimuleren en onvoldoende als inkrimping om de LT rente substantieel te beïnvloeden. Je kunt je als belegger moeilijk een beter geschenk indenken. En om alle risico’s weg te nemen op een gedrukt gemoed tijdens de komende feestdagen, voegt de Fed-Voorzitter er nog fijntjes aan toe dat de KT rente zeer laag zal blijven, zelfs indien de werkloosheid in 2014 onder de doelstelling van 6,5% zou duiken.

Dank u, Ben (en ook de Kerstman, natuurlijk)

Dit bericht werd geplaatst in beurs,conjunctuur door Stefan Duchateau . Bookmark de permalink .

Over Stefan Duchateau

Stefan Duchateau is adviseur bij de Argenta Groep en voorzitter van de diverse beleggingsvennootschappen van deze groep. Hij doceert o.a. Portfoliomanagement, Financial engineering en Financieel risicobeheer aan de HUB (Brussel), Security selection, Portefeuillebeheer en beleggingsleer aan de KU Leuven en Financial derivatives aan de UHasselt. Bij Argenta richt hij zich ondermeer op het financieel en risicobeheer, het strategisch beleid en de uitbouw van de beleggingspijler van de bank- en verzekeringsgroep. Dit houdt onder meer de ontwikkeling in van beleggingsproducten en het beheer van beleggingsfondsen. Prof. Dr. S. Duchateau studeerde af als handelsingenieur en is doctor in de Toegepaste Economische Wetenschappen.