Wij gaan het hier niet hebben over de Krim

Of alleszins toch maar eventjes. Eeuwenoude, niet opgeloste problemen hebben nu eenmaal de neiging om ongevraagd en ongepast hun kop op te steken. Tsaar Peter de Grote was destijds al bezorgd over het ontbreken van een ijsvrije haven en de huidige tsaar deelt deze historische bekommernis over dit fundamentele geografische mankement aan het nochtans uitgebreid lapje grond waarover zijn land zich uitstrekt. De Krim vormt hiervoor een ideale oplossing maar helaas behoort dat schiereiland toe aan een ander land. Zolang je het plaatselijke regime dan naar je hand kan zetten, is er geen probleem. Indien je invloed echter plots begint te tanen, dan komt meteen ook de eeuwenoude vrees boven drijven dat een Rusland zonder ijsvrije haven, zowel economisch als militair, veel van zijn kracht en aanzien verliest. Indien Oekraïne volledig voor het Europese kamp zou kiezen, dan dreigt voor Rusland – niet alleen symbolisch – dat zijn historische achillespees bloot te liggen. De keuze van de Russische overheid om even te staan “grommen” is dan wel verwerpelijk vanuit Westers perspectief maar zal intern op veel sympathie kunnen rekenen. Diplomatieke initiatieven met begrip voor het standpunt van beide partijen kunnen hier veel meer bereiken dan de simplistische karikaturen die je nu kunt vinden bij Europese commentatoren. Het meest ergerlijke daarbij is dan wellicht nog het onmiddellijke dreigen met tariefheffingen op alles wat uit Rusland in de richting van Europa gaat. Een dergelijke kortzichtige politiek kan natuurlijk door beide partijen worden toegepast en leidt tot veralgemeende inflatie, grotere inefficiëntie en een afkalving van de wereldhandel. Copy Paste 1930. Hoe dom kan je zijn.

De financiële markten gingen vanzelfsprekend wel even aan het beven. Het beeld van de Koude Oorlog doemt dan weer op en meer bepaald het potentiële gevolg dat bepaalde afzetmarkten opnieuw zouden worden afgesloten van de wereldhandel. Dit brengt de economische groei terug in het gedrang en vandaar ook de bedrijfswinsten. Meer heb je niet nodig om aandelenmarkten een oplawaai te verkopen. Wanneer echter de diplomatie zijn kans krijgt en aan Rusland de nodige garanties kunnen worden geboden over een vlotte toegang tot de haven van Sebastopol, dan biedt deze snoekduik van de aandelenmarkten een aankoopaangelegenheid. We kunnen ons natuurlijk grondig vergissen in de ware Russische bedoelingen, maar tot nader order lijkt dit nog niet het geval te zijn. Een algemeen bevel tot mobilisatie van de gevreesde reservetroepen van het Belgische leger lijkt ons alleszins nog wat voorbarig.

Intussen – je zou het bijna vergeten zijn – wijzen de Amerikaanse ISM-cijfers op een (beter dan verwacht) herstel van de industriële activiteit, wat zowel voor de economische groeicijfers als voor bedrijfswinsten een verdere opwaartse stimulans betekent. Daarenboven biedt een smeulend vuurtje in de Krim ook wat ondersteuning voor de dollarkoers, zodat we ons overgewicht in Amerikaanse aandelen nog verder durven opvoeren.

De Europese aandelenkoersen zullen eerder wat aarzelend reageren, enerzijds door de proximiteit van het potentiële conflict en anderzijds door de nog steeds redelijk zwakke bedrijfsresultaten. Deze laatste zullen pas in 2015 kunnen versnellen op hun opwaartse pad maar beleggers nemen nu al hun posities. Terecht volgens ons, zodat ook wij onze posities in Europa verder opvoeren, vooral in Duitsland, Zweden, Spanje en in mindere mate Italië en België. Deze laatste markt volgen we vooral met enkele zeer gerichte keuzes ( Melexis, Lotus, Kinepolis, Umicore en UCB) hetgeen tot nu toe volstaat om de herstelbeweging van de Belgische beurs te volgen.

Onze posities in aandelen in groeilanden blijven onderwogen ten opzichte van de wereldindex. Dit vangen we op met sterk overwogen posities in emerging market bonds en high yield bonds; hetgeen ook compenserend is voor onze onderwegingen in Europese obligaties. We blijven hier verankerd aan onze succesrijke keuze van Italiaanse, Spaanse en Ierse staatsobligaties. We breiden deze posities zelfs nog lichtjes uit, zowel in looptijd als volume.

Dit bericht werd geplaatst in zonder categorie door Stefan Duchateau . Bookmark de permalink .

Over Stefan Duchateau

Stefan Duchateau is adviseur bij de Argenta Groep en voorzitter van de diverse beleggingsvennootschappen van deze groep. Hij doceert o.a. Portfoliomanagement, Financial engineering en Financieel risicobeheer aan de HUB (Brussel), Security selection, Portefeuillebeheer en beleggingsleer aan de KU Leuven en Financial derivatives aan de UHasselt. Bij Argenta richt hij zich ondermeer op het financieel en risicobeheer, het strategisch beleid en de uitbouw van de beleggingspijler van de bank- en verzekeringsgroep. Dit houdt onder meer de ontwikkeling in van beleggingsproducten en het beheer van beleggingsfondsen. Prof. Dr. S. Duchateau studeerde af als handelsingenieur en is doctor in de Toegepaste Economische Wetenschappen.

2 reacties op “Wij gaan het hier niet hebben over de Krim

  1. Beste Stefan,

    Bedankt voor deze korte historische omkadering. Zoals telkens weer blijkt is een rationeel perspectief het juiste; spijtig genoeg wordt er te vaak aan stemmingmakerij gedaan in de media, waardoor slecht geïnformeerde beleggers angstig reageren en onnodige verliezen moeten slikken.

    Ik blijf bij mijn buy-and-holdstrategie doorheen al deze gebeurtenissen, en realiseer goede rendementen met een minimum aan inspanningen. Vooral de juiste bronnen raadplegen is essentieel als belegger.

Reacties zijn gesloten.