Zeg niet zomaar Chinees tegen een Chinees (en zeker niet in China)

De CSI 300-index, die de beurswaarde weergeeft van een aantal representatieve Chinese bedrijven, genoteerd op de markten van Sjanghai en Shenzhen, kreeg vanmorgen een flinke dreun te verwerken. Voor een goed begrip: deze index vormt slechts een onderdeel van de totale Chinese aandelenmarkt (zoals in grafiek 1 weergegeven, op basis van de Hang Seng en vooral de DATASTREAM China-index) en liep vooral in de kijker door zijn spectaculaire klim die de indexwaarde verdubbelde over het laatste jaar.

Grafiek 1: evolutie van de CSI 300, de Hang Seng-index en de Total Market DATASTREAM-index

OOPicture1

De meeste internationaal gespreide fondsen zullen zeker enige hinder ondervinden van de recente oplawaai waardoor de CSI 300 met bijna 8 % daalde op dagbasis, maar dit effect zou beperkt moeten blijven omdat deze index vooral bespeeld wordt door lokale, op zeer korte termijn georiënteerde beleggers, die recentelijk hun kans grepen om hun welvaartsniveau snel wat op te krikken met beurswinsten, op basis van geleend geld. Een dergelijke context is vanzelfsprekend van aard om zowel opwaartse als neerwaartse bewegingen te versnellen.

Maar ook de bredere Chinese markt bevat natuurlijk wel een deel van deze speculatief opgeklopte waarden en heeft over het laatste jaar mede daardoor een meer dan uitstekende prestatie neergezet, zodat ook deze markt zich op een relatief duur gewaardeerd niveau bevindt. Dit waarderingsaspect komt het scherpst tot uiting bij een onderlinge vergelijking van de koers-winstverhoudingen van de Chinese beurswaarden met de VS, India of Europa.

Grafiek 2: verwachte koers-winstverhouding van de Amerikaanse, Europese, Indische en (brede) Chinese index

OOPicture2

Een dergelijk verschil kan enkel verantwoord worden door verdere rentedalingen in China (waar er inderdaad nog een belangrijk potentieel voor is) en verdere stimulerende maatregelen van de Chinese monetaire overheden (waar voldoende argumenten voor te vinden zijn).

Onder de assumptie dat dit in de nabije toekomst inderdaad de aanleiding zal vormen tot toenemende bedrijfswinsten, zal hierdoor de koers-winstverhouding geleidelijk afnemen en de waardering van de Chinese beurs zich weer gaan ophouden in de buurt van de andere wereldbeurzen, zonder dat die hierbij koersdalingen moet ondergaan. De lakmoestest van de brede Chinese index zal vandaar bestaan uit de opwaartse herzieningen van zijn bedrijfswinsten. Ontgoochelingen zijn hierbij zeker niet uitgesloten, maar vormen niet noodzakelijk een crashscenario.

De engere, domestieke CSI 300-index echter bevindt zich op zo’n stratosferische hoogte dat brutale correcties niet uitgesloten zijn. Maar in dat geval zal dit aan nieuwe speculanten kansen bieden om omgekeerde bewegingen te laten ontstaan.

Geen spek voor onze bek. Nooit geweest.

Vandaar dat we ons beperkt hebben tot de brede index aangevuld met lokale, consumptiegerichte aandelen. Ongetwijfeld zal ook op deze investeringen een neerwaartse druk worden uitgeoefend, maar in het perspectief van verdere stimulansen voor de Rode Reus houden we onze consumptiegerichte aandelen nog even aan en nemen we de huidige schommelingen er even bij. Onze investeringen in China volgen vooral de groene lijn in grafiek 1.

Dit bericht werd geplaatst in beurs,conjunctuur door Stefan Duchateau . Bookmark de permalink .

Over Stefan Duchateau

Stefan Duchateau is adviseur bij de Argenta Groep en voorzitter van de diverse beleggingsvennootschappen van deze groep. Hij doceert o.a. Portfoliomanagement, Financial engineering en Financieel risicobeheer aan de HUB (Brussel), Security selection, Portefeuillebeheer en beleggingsleer aan de KU Leuven en Financial derivatives aan de UHasselt. Bij Argenta richt hij zich ondermeer op het financieel en risicobeheer, het strategisch beleid en de uitbouw van de beleggingspijler van de bank- en verzekeringsgroep. Dit houdt onder meer de ontwikkeling in van beleggingsproducten en het beheer van beleggingsfondsen. Prof. Dr. S. Duchateau studeerde af als handelsingenieur en is doctor in de Toegepaste Economische Wetenschappen.